התחדשות עירונית

מה זה בכלל התחדשות עירונית?

התחדשות עירונית מתארת תהליך של השבחת שטחי מגורים ומסחר קיימים בסביבה עירונית, בעיקר כאלה שהבנייה בהם מיושנת. התהליך גורם להתחדשות האיזור והפיכתו לרקמה עירונית פעילה יותר, וכזו שמנצלת את תוואי השטח בצורה טובה יותר לרווחת כל הנוגעים בדבר. בישראל, החלו יוזמות להתליכי התחדשות עירונית בשנות ה-60 כפתרונות להתדרדרות בשטח הפנוי במדינה כתוצאה מהתרחבות האוכלוסיה והמחסור בשטחים פנויים לבניה בערים הגדולות.
באוקטובר 1977, הכריזה ממשלת ישראל לראשונה על פרויקט שיקום שכונות לפתרון מצוקת הדיור, הפרוייקט פעל במשך עשרות שנים ובמסגרתו שופצו בניינים בשכונות מוחלשות בהיקף של עשרות אלפי יח״ד. בשנת 1998 נחקק חוק פינוי בינוי שהסדיר בחוק את מעמדם של בניינים מיושנים ע״פ קריטריונים מוסכמים.
כיום מתחלק תחום ההתחדשות העירונית בישראל ל-2 סוגים עיקריים:

פינוי בינוי

פינוי בינוי הוא סטטוס בישראל לשטח עירוני שהוחלט להרוס את בתי המגורים הישנים שבו, ולבנות תחתיהם בנייני מגורים חדשים. ההכרזה על שטח כעל מתחם פינוי בינוי נעשית על מנת לעשות שימוש יעיל יותר בקרקע, על מנת לאפשר עתודות מגורים תוך שמירה על שטחים ירוקים בעיר ועל מנת לשפר את תדמית העיר. בשטחים המוכרזים כמתחמי פינוי בינוי מבוצעת בדרך כלל הריסת המבנים ובנייה מחדש של שכונה צפופה יותר ובעלת תשתיות משופרות.
התהליך מתחיל בהסכמה בין הדיירים בבניין/ים העומדים בקריטריונים לבין היזם על תחילת העבודות. במהלך ההריסה הקיימים יקבלו הדיירים דמי שכירות או חלופת דיור שוות ערך. פרוייקט פינוי בינוי משיג כמה מטרות חשובות:
– בניה מודרנית ובטוחה יותר
– שיפור באורך חייהם של הדיירים הקיימים שמקבלים דירה חדשיה וגדולה יותר מהקיימת
– התחדשות פני השכונה ושדרוג הנראות של איזורים ישנים, כתוצאה מהפיתוח הסביבתי שמשנה את נראות האיזור
– הרחבת היצע הדירות באיזורים עירוניים צפופים שבהם הביקוש גדול

תמ״א 38/1

תמ״א 38/1 היא תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. מטרת התוכנית היא חיזוק של מבנים ישנים שלא עומדים בתקן הישראלי 413 (הסבר בסעיף הבא). התוכנית מעודדת את חיזוק המבנים ע״י הענקת זכויות בנייה מוגדלות וכן קיצור ההליכים הבירוקרטיים לקבלת היתר בנייה. הזכאות לתמ״א 38 היא על פי רוב למבנים שנבנו לפי היתר בניה שהוצא לפני 1 בינואר 1980, שבה נכנס לתוקפו ׳תקן ישראלי 413׳ – התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה.
התוכנית משרתת את המטרות של כל הצדדים:
הדיירים
שזוכים לשדרוג משמעותי באיכות החיים, כמו גם בערך הדירה, וכל זאת ללא הוצאה כספית מצידם.
היזם
שנוטל על עצמו את מימון הפרוייקט כולו, אך מרוויח בזכות הדירות החדשות שייבנה במקום.
העירייה והתושבים
שמרוויחים התפתחות של האזורים הישנים, כמו גם שיפור בחזות העיר ודירות חדשות שנכנסות לשוק ותורמות בעקיפין לקופת העירייה.

בין‭ ‬ההטבות‭ ‬לדיירים‭ ‬המתקיימות‭ ‬בתוכנית‭ ‬ניתן‭ ‬למנות‭:‬
תוספת‭ ‬ממ"ד‭ ‬ואף‭ ‬חדר‭ ‬נוסף‭ ‬לכל‭ ‬דירה
‬תוספת‭ ‬מרפסות
הקמת‭/‬חידוש‭ ‬לובי‭ ‬הבניין
חיזוק‭ ‬וחידוש‭ ‬המעטפת‭ ‬החיצונית‭ ‬של‭ ‬הבניין
הוספת‭ ‬מעלית
‬חידוש‭ ‬הגינה
הוספת‭ ‬אינטרקום‭ ‬ותיבות‭ ‬דואר‭ ‬חדשות

תמ״א 38/2 - הריסה בניה

תמ״א 38/1 הינה תיקון לחוק ההתחדשות העירונית, שנכנסה לתוקפה באופן סופי בשנת 2023 עם תום תוקפה של תמ״א 38/1, למרות שקבלת היתרים ע״פ תמ״א 38/2 התאפשרה גם טרם המועד הזה. התכנית מאפשרת ביצוע במסגרת הריסה ובניה מחדש, עבור בניין יחיד (בשונה מפינוי-בינוי המתייחס למתחם בנייני ע״פ הגדרת התב״ע), ובכך מעניקה יתרונות רבים עבור הדיירים והיזם. 
לעומת תמ״א 38/1 שבמסגרתה מתבצע חיזוק של הבניין הקיים לצד תוספות בניה, בתמ״א 38/2 הבניין הישן ייהרס בשלב הראשוני ובמקומו יוקם בניין חדש, חזק יותר וגדול יותר מבחינת מס׳ הדירות ושטחה של על דירה. מבחינת תוספות הבניה, המפרט הטכני היבש דומה לתמ״א 38/1: תוספת ממ״ד ולפיכך שטח לדירות הקיימות, תוספת מרפסות, מעלית, בניה בקומת הקרקע בבניין על עמודים ותוספת קומות ודירות חדשות. אבל כאן נגמר הדמיון, כי בכל זאת לא נוכל להשוות בין בניין חדש שנבנה בסטנדרט מודרני מהיסודות לבין בניין ישן שעובר חיזוק, גם בביצוע המקצועי ביותר, היסודות הקיימים עדיין קיימים וגם הטיפולים הכירוגיים ביותר הם לא תחליף לבניה חדשה.
בהשוואה לתכנית פינוי-בינוי, מלבד העובדה שהתכנית מאפשרת הריסה ובניה עבור בניין בודד, זמני התכנון והביצוע הם קצרים משמעותית, כ-3-4 שנים מתחילת התכנון עד לקבלת המפתח לעומת כ-7 שנים בפינוי בינוי. במסגרת פרוייקט פינוי בינוי בדרך כלל זכויות הבניה לתוספת יח״ד יהיו נרחבות יותר וגם ייבוצע פיתוח סביבתי של גינות ושטחים ציבוריים לשטח המתחם, כמובן שבתמ״א 38/2 הדבר פחות אפשרי מכיוון שבדרך כלל השטח הקיים יינוצל להרחבת שטח הדירות ותוספת מקומות חניה.

תמורות לדיירים במסגרת התחדשות עירונית

הדיירם הקיימים במתחם אמורים להיות המרוויחים הגדולים מכל פרוייקט וכך גם אנחנו דואגים שייקרה בכל בניין ובניין. מלבד מטרת התכנית המקורית שהיא קבלת בניין חזק ועמיד בפני נזקי טבע כמו רעידות אדמה, קיימים יתרונות רבים לביצוע התכנית בבניין שלכם. התמורה לדיירים משתנה בהתאם לסוג התכנית, השטח הקיים, הזכויות המתאפשרות בתב״ע וגם תלוי במידת ההשקעה שבוחר הקבלן להקדיש לאיכות הגימורים. ריכזנו עבורכם כאן תמורות ממוצעות לדוגמא:

תוספת שטח

הגדלת שטח הדירה בכ-10-25 מ"ר, בדר״כ ע״י תוספת ממ״ד אך ייתכנו הגדלות נוספות

תוספת מרפסות

מרפסת שמש או מרפסת מקורה בגודל משתנה בהתאם לשטח הקיים

תוספת מקומות חניה

בהתאם לשטח יתווספו מקומות חניה ואף חניה תת קרקעית, במידת האפשר החניות ירשמו גם בטאבו על שם הדיירים

חזות מודרנית

בגמר הפרוייקט ייתקבל בניין בעל מראה חדשני ואיכותי, אופי הגימור משתנה בהתאם לסוג הפרוייקט ולהחלטת היזם

מפרט טכני גבוה

בכל השטחים החדשים או המחודשים, ייעשה שימוש בחומרים איכותיים ומודרניים

פתרונות דיור ושכ״ד

בפרוייקטים מסוג הריסה-בניה, היזם יהיה אחראי לפתרון מגורים זמני עבור הדיירים הקיימים, הובלת התכולה ו/או תשלום שכר דירה

תוספת מעלית

בבניינים ישנים בהם לא קיימת מעלית, תותקן מעלית חדישה לשימוש הדיירים

מחסנים

בהתאם לשטח הפנוי, היזם יכול להעניק מחסנים בגודל משתנה עבור הדיירים

חלק מהפרוייקטים שביצענו בתחום ההתחדשות העירונית: